Saturday 2 May 2020

Resepi ikan siakap steam dan Daging dendeng

Salam peeps selamat berpuasa..Sue nak share serepi ikan masak steam dan daging dendeng pulak :

A.Ikan siakap steam
1. Bahan yg diperlukan
♡ dua batang serai
♡Halia
♡pati ayam know
♡ limau nipis
♡cili merah besar 2 biji
♡4 biji 
B. Cara membuatnya
1.kukus ikan siakap terlebih dahulu sambil di sumbatkan halia Dan serai ke dalam perutnya..Biarkan sekejap
2.tumbuk pati ayam, bawang putih Dan cili merah
3.masukkan bahan tumbuk ke pengukus bersama ikan siakap
4.Last sekali perah air asam limau nipis..Tungguhlah ianya masak.. ============================================================================
Menu kedua pula ialah daging dendeng style diet..
A.Bahan yang di perlukan
*bawang putih 5 ulas
*bawang merah 5 biji
*serai sebatang *cili merah 2 biji
(* semua di blend)
◇ cili boh
◇kicap manis Dan Masin

B.Cara memasak pula
1. Rebus dahulu daging sehingga empuk..Dah empuk toskan..Bersama sedikit air rebusan
2. Perapkan daging bersama satu sudu kicap masin Dan manis..Perap pagi kalau nak masak petang..
3.Tumiskan semua bahan blend tadi
4.dah garing, Masukkan terus daging tadi..Sue tak goreng daging sbb nak buat cara healthy..
5.masukkan sesenduk cili boh Dan sedikit garam..Dan sedikit air
6.kacau sebati sehingga menjadi kering Dan kelihtan seperti sambal..Done.....
#dagingmasakdendeng #ikansiakapsteam

No comments:

Post a Comment