Saturday, 30 May 2020

style like Selena Gomez

Hyii peeps...

Thursday, 28 May 2020

selamat Hari Raya Aidilfitri 2020

Assalammualaikum 
🦄🍍🐰🌴
Di kesempatan ini Sue dan family ingin mengucapkan selamat hari Raya Aidilfitri..Maaf zahir dan Batin..Tahun ini Raya kita sangat berbeza dengan style dan gaya kehidupan yang baru.. Walaupun tak dapat balik kampung tapi kita tetap meraikan Syawal dengan indah dan ceria.. Yang sama kita beraya di samping orang yang tercinta dan yang berbezanya tak dapat berada di kampung dekat bersama ibu bapa dan ahli keluarga kita..Tapi video call kan ada..So dapatlah ubat rindu kita kan...

kuah kacang dan satay menjadi pilihan menu utama Sue dan husband..Walaupun tak ada open house tapi kami menerima kenalan rapat berkunjung ke rumah

meja telah siap dan terhidang makanan..Rendang ayam dan daging, ketupat dan lemang ada di atas meja..Tunggu di ngap..

family photo for hari raya..Baju si rambutlebat merah Mak ngah..saje biarkan warna macamtu..

my ootd..outfit from Riconardi
my second baju raya

ohh yay my makeup tools for Raya.. I just use this for my simple makeup
Antara tetamu yang hadir..Tenkiu sudi hadir..Selamat Hari Raya Aidilfitri sekali lagi..Mohon maaf andai terkasar bahasa..byesss

Statement blazer style

Salam peep
🦄🍍

Happy EID peeps...wake up this morning. My husband asked me two questions about makeup. I think it's weird..Then he told me he was going out to buy something. As always I let him out ..well saya seorang isteri yang baik..hehe..


A few hours later my husband came home while giving me something. Guess what that is?ohh yessss You really are smart..My husband bought me some kind of makeup tool.Earlier I told my husband to take a my picture again. It's been a while since I took a my ootd picture. So he wants to highlight my makeup and he wants me to. My sweet husband is so lovely.....Syukur kepada Allah selalu...


Hari ni ada mood nk ootd sebab husband yg makeup..kalau tidak malasnya nak makeup..lagi-lagi musim sekarang ni kan.. orang lelaki bab-bab makeup ni memang terbaik kan..sentuhan kreativiti tangan dyorang..macam husband sis ni..Sis suka kalau husband yg makeupkan sebab nampak different sangat dan kemas..#myMUAismyhusband...


outfit:
Skirt:Larney
Statement blazer: vintage 
White top: mango
MUA: Sazel Aspihan (my lovely husband)


Taraaaa look what my husband buy today ?ThisThis is Maybeline colour correctour..My Husband buy at Watson..Two pieces and two different colour...

Tuesday, 12 May 2020

Banana popia coklat

Popia Banana coklat:. Bahan2 yg diperlukannn...
1.popia 
2.dark coklate 
3. Banana

Cara buat
1.Bungkus banana yg telah dipotong kecil dengan popia
2.Goreng popia sampai garing dan toskan (jangan terlalu lama nanti pisang tembus)
3.Letak coklate atas popia..done...
sebenarnya nak letak cheese tu..Tapi cair lak..So kena letak dalam peti dulu and then baru boleh guna...Selamat mencuba peeps..So easy kan....

Ayam masak tasik Chini

Ayam masak tasik Chini...ler pulak kita hari ni..hehe... Bahan2nya:
1.bawang merah 2 biji*
2. Bawang putih 3 ulas*
3.halia sebesar ibu jari kaki*
4. 2 batang serai
5.Cili giling 2 sudu
6.kicap manis 4 sudu
7. Garam secubit rasa

Cara memasaknya: ■bakar ayam yg disalut dengan serbuk kunyit dan sedikit garam...
1. Tumbuk semua bahan *
2.Tumis bahan tumbuk
3. Masukkan serai dan cili giling tumis sehingga pecah minyak
4. Masukkan sedikit air dan ayam yg di bakar tadi..
5.masukkan garam secubit dan kacau sehingga sebati dan tunggu  kering..done....

Ikan patin masak Asam

Selamat berbuka peeps..
🐰🍍🦄


Ikan patin masak Asam.. Bahan2nya
1. Ikan patin
2. Cili merah besar 2 biji
3. Cili merah kecil 1 biji
4.bawang merah 2 biji*
5.bawang putih 3 ulas*
6. Kicap manis dan masin 2 sudu
7. Asam keping 1 keping 
8. Halia sebesar ibu kaki*
9.garam secubit

Cara memasaknya

1. Goreng dulu ikan patin tadi sehingga garing dan toskan.
2. Tumbuk semua bahan * dan tumiskan guna minyak olive oil..
3. Masukkan sedikit air dan ikan..
4.masukkan kicap manis dan masin
5. Masukkan asam keping
6.last masukkan cili merah besar dan kecil yg dah di hiris.. Masukkan garam..Tunggu kering..Done...

Resepi Sambal udang dan Ayam sweet sour

Hyii peeps..ni menu berbuka Sue ptg td.. Masak simple dan mudah2 saje..Sambal udang dan ayam sweet sour..
=================================================
Sambal udang:
Bahan yg diperlukan
1.asam keping 1
2.bawang merah 4 biji
3.bawang putih 4 biji
4.sos tiram dua sudu
5. Cili giling 
6.kicap pekat manis 1 sudu
7.garam secukup rasa

Cara memasaknya:
Tumbuk bahan 2 & 3..Tumis bahan tumbuk dan masukkan satu senduk cili giling.. tumis sehingga naik minyak..Masukkan sedikit air, udang terpulang berapa ekor..masukkan kicap pekat , sos tiram , asam keping dan garam sedikit...Tunggu sehingga kering dan kuah menjadi pekat...syudah siap... ================================================= Ayam sweet sour
Bahan2nya
1. Isi ayam
2.buah nanas
3.bawang holan 1 biji
4* bawang putih 4 biji
5* bawang merah 4 biji
6. Sos tomato 2 sudu
7.sos Thai Jalen 2 sudu
8.sos cili 2 sudu
9.tepung jagung 
10.sedikit garam

Cara memasak 
1.Salut ayam dengan tepung jagung dan goreng sehingga garing dan toskan 
2. Tumbuk bahan *
3. Tumis bahan tumbuk tadi 
4.masukkan sedikit air
5.masukkan ayam yg di goreng tadi
6.masukkan buah nanas dan bawang holan yg di potong dadu
7.masukkan sos cili, sos tomato dan sos Thai
8.masukkan sedikit garam
9.tunggu sehingga masak..syudah siap...